Det här är en vildmarksled där du vandrar genom vacker bergslagsnatur med stora skogar, sjöar och flera utsiktspunkter. Vår signaturled tar dig från Lekhyttan till den kulturhistoriskt intressanta trästaden Nora som du når via anslutningsled från etappmålet Pershyttan, där du även kan göra en guidad gruvvandring. Denna vandringsled är en av STF:s utvalda signaturleder i Sverige.
Total längd: 62 kilometer
Buss med Länstrafiken till Lekhyttan samt åter från etappslut i Nora. Anslutning till tåg i Örebro.
Nedan beskrivs Signaturled Bergslagens olika etapper med avstånd, boenden och annan relevant vandringsinformation.
Givetvis går det bra att vandra i motsatt riktning än hur etappernas ordning presenteras.
16 kilometer, 4-6 timmars vandring. Boende: Vindskydd eller tält vid Suttarboda
Du startar din vandring i Lekhyttan där Hallagården erbjuder boende och Lekhyttans Kök, mat och fika. Här kan du fylla kaffetermosen innan du ger dig iväg. Efter en kort bit på väg tar du dig uppför på stig mot Tväggelåten där vår rastplats erbjuder vindskydd, eldstad och toalett. Här finns även en liten badstege i tjärnen om du vill svalka dig. Strax innan rastplatsen finns en återvändsled till Klunkhytte skans, ca. 1.3 km enkel väg. Etappen går sedan vidare genom Dunderklintarnas vackra naturreservat och mot Garphyttans nationalpark, en av landets äldsta. Njut av de gamla odlingsmarkerna med sitt överflöd av ängsblommor och de spännande växter och djur som trivs här. Leden slingrar sig uppför i den lummiga skogen och väl uppe på Svenshytteberget är du värd en liten rast. Nu har du ca. 1.5 kilometer kvar till Rastplatsen i Suttarboda med vindskydd, eldstad, torrtoalett och öppna ytor för den som vill tälta. Påfyllning av dricksvatten finns vid ladan cirka 300 m norr om rastplatsen.
17 kilometer, 4-6 timmars vandring. Boende: Vindskydd eller tält samt en bokningsbar övernattningsstuga vid etappmål Blankhult
Efter 7 km når du Ånnaboda, men unna dig en stund på Falkaberget som erbjuder fina vyer samt kloka ord av Dag Hammarskjöld, på vägen dit. I Ånnaboda finns boende, mat och bad samt en raststuga i glas vid Ånnabodasjöns badplats. Nu följer en fin vandring genom fyra naturreservat, och du passerar Göljans rastplats med vindskydd, eldstad och toalett, en av Bergslagsledens populäraste. Här ansluter Göljestigen, en rundslinga som bjuder på klapperstensfält och vattenfall. På din fortsatta vandring passerar du Tomasboda, stugan är endast öppen söndagar vintertid, men du kan pusta ut i vandrarens kapell eller i vårt vindskydd. Här finns även en brunn. Denna del har också en rundslinga som passerar Kilsbergens högsta punkt, dock sparsamt med utsikt, och fina Gårdsjötorp som är en bevarad gård med bokningsbara stugor. Härifrån har du ca. 3 km kvar till etappmålet Blankhult. Blankhults gård behöver du boka för boende men här finns även vindskydd med eldstad och plats för tält. Vattenkran finns på husets gavel.
14 kilometer, 4-5 timmars vandring. Boende: Värdshus, vindskydd eller tält.
Du passerar flera klapperstensfält som bildades när Yoldiahavets vågor tog fart ända från Ryssland och svallade över Kilsbergskanten. När du kommer upp från magnifika Trolldalen, en sprickdal där bäcken stundom forsar eller porlar, finns en rundslinga som heter Blankhult som tar dig till Skrikarboda, där kan du tälta, bo i vindskydd eller hyra den gamla stugan. Om du inte gör det utan fortsätter på leden så tar den dig upp på Kilsbergskanten förbi Kilsbergens finaste utsiktsplats, Rusakulan. Följ den markerade leden till toppen och blicka ut över hela Närke. Se om du kan räkna de 21 kyrktornen som syns från höjden. Ungefär halvvägs på etappen ligger vår rastplats Vinterhagen med vindskydd, eldplats och dass. Efter ca. 3 km når du Amboberget, ytterligare en rundslinga med fin utsiktsplats, som du kan använda som genväg för att nå etapp 7 och välja Kvarndammens rastplats i Ramshyttan för övernattning i tält eller vindskydd. Då är du närmare Pershyttan inför morgondagen. Vid etappmålet Mogetorp finns fika, mat och övernattning i rum. Här finns även dricksvatten på utsidan av värdshuset.
Tips: Ta en avstickare in i Skärmarbodabergens grottområde som sedermera är naturreservat. Här finns även ett vindskydd med eldstad vid Galtapussen. Dock inget dass.
15 kilometer, 4-5 timmars vandring. Distans – ca. 2,5 km extra till Nora. Boende: Hotell, Vandrarhem, vindskydd.
Med start i Mogetorp går du nu mot Pershyttan. Efter ca. 1,5 km vandrar du söder om naturreservatet Skärmarbodabergen, som har en ansamling av storslagna minnen från istiden. Här finns möjlighet att göra en avstickare om du har tid. Du passerar sedan genom Ramshyttan som bär spår av järnhanteringen och här finns ett par stycken B&B att välja på. Du kan även ta ett dopp i närliggande Rammsjön, som dock kräver en avstickare på ca. 600 meter från leden. Här finns även rastplats Kvarndammen med vindskydd, eldstad och dass. Leden följer den grävda kanalen västerut mot Dammsjön i naturreservatet Kvarnbäcken-Lerkesån. Vid Dammsjön finns möjlighet till bad innan du kommer in i bergsmansbyn Pershyttan. Här passerar leden genom byns historiska bebyggelse och när du har den restaurerade stånggången på din högra sida är du nästan framme vid tågvagnarna, som har servering på sommaren. Härifrån kan du följa bilvägen och en cykelbana till centrala Nora. Ca. 2,5 km.
Tips: Boka en guidad vandring i Kulturreservatet Pershyttan. Lockgruvan och andra sevärdheter väntar under turen. Du kan kombinera det med rundslinga Digerberget och övernatta vid Lilla Rammsjön som har vindskydd, eldstad och dass.