Allemansrätten och andra tips på vägen.

Innan du ger dig ut på din vandring finns några saker du måste tänka på. Allemansrätten ger oss en unik möjlighet att röra oss i skog och mark - men den ställer också krav på dig i naturen - man kan se det som en skyldighet. Tänk på att visa hänsyn till djur, natur och markägare. Tänk också på att ta med dig sopor när du lämnar rastplatsen. Det du bär med dig ut i naturen, tar du också med dig hem.

Allemansrätten och andra tips på vägen.

Här kommer tio allmänna tips, för att du ska få en så bra upplevelse som möjligt i naturen i sommar.

1. Allemansrätten

Allemansrätten ger oss en unik möjlighet att röra oss i skog och mark. Grunden är inte störa, inte förstöra. Det gäller att ta hänsyn till både djur, natur, markägare men också i mötet med andra människor som vistas i naturen. Vi är alla därute på samma villkor, men kanske med olika förutsättningar. Tänk också på att hålla avstånd, även i naturen.

 

2. Ta med skräpet hem – leave nothing but footprints

Det du bär med dig ut i naturen, tar du också med dig hem. Lämna inga spår.

3. Så skyddar du dig från mygg och andra insekter

Kom ihåg att ta med dig myggmedel. Ska du sova ute kan även ett myggnät vara bra att använda. Det finns myggnät som enbart täcker huvudet och som du drar över kepsen. En långärmad tröja och långbyxor kan också vara ett bra skydd och kan värma om det blir svalt till kvällen.

4. Solen - skön men också för varm ibland

Använd solskyddsprodukter och/eller kläder som täcker kroppen. Det finns idag många plagg som har ett inbyggt UV-skydd. Keps eller hatt är också att rekommendera. Kom ihåg att svalka dig med ett bad då och då, och drick framför allt mycket vatten.

5. Vatten längs vandringen

Planera ditt dricksvatten i förväg, t.ex. på morgonen innan du ger dig av på dagens tur. Ska du vara ute flera dagar med övernattning i tält eller vindskydd är det bra att ha med sig ett filter så att du kan rena vatten från källor eller vattendrag. Det går även bra att koka vattnet - big bubbles, no troubles - men under den varmare årstiden kan det bli en lång väntan om du vill dricka kallt vatten.

På våra kartor är källor respektive kranar markerade. Den mest uppdaterade informationen hittar du i vår digitala karta eller på Naturkartan.

 

6. Att tänka på när det gäller att elda

På våren och sommaren är det ibland förbjudet att elda eller grilla i skog och mark. Du måste alltid ta reda på vad som gäller innan du tänder en eld. Med hjälp av appen Brandrisk Ute får du hjälp att hålla koll på brandrisken i skog och mark. Appen finns för iPhone, iPad och Android. Du hittar den på App Store eller Google Play. Läs mer om brandsäkerheten.

7. Anpassa vandringen efter väder och vind

Oftast stämmer uttrycket: Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder, så passa gärna på att vandra trots lite sämre väder. Tänk bara på att anpassa turen efter vädret. Den där mulna dagen, när stranden inte lockar, är skogen perfekt. Även om det regnar lite kan du äta lunch i ett skyddande vindskydd. Att sova i ett tält när regnet smattrar på tältduken, kan rent av vara meditativt – testa!

8. Hitta rätt – var är jag?

Bergslagsleden är väldigt välmarkerad. Utmed hela leden kan du se orange markering på stolpar och träd, samt pilar med Bergslagsledens logotyp vid vägskäl.

Digitala kartor: Hela Bergslagsledens 28 mil finns inlagd som digital karta på Naturkartan, där du också kan se din exakta position. Naturkartan finns även som app att ladda ner till din mobiltelefon. På vår webbplats, under samtliga etapper, finns samma digitala karta.

Kartor i papper: Calazo säljer kartor över Bergslagsleden i vattentåligt material. Det finns två olika för hela länets friluftsliv. Kartorna kan du köpa på Naturkompaniet i Örebro eller i de flesta turistbyråer i länet samt hos vissa boenden efter leden. 

9. Res hållbart

Det finns vissa etapper på Bergslagsleden som du kan resa till med kollektivtrafikens fasta linjer. Ladda ner Länstrafikens app för att se var bussarna går. Du kan även planera start och slut på din vandring och boka närtrafik i god tid innan.

10. Meddela färdväg och beräknad återkomst

Innan du ger dig ut i skog och mark kan det vara bra att en vän eller släkting till dig har kännedom om hur den planerade turen ser ut och när du tror att du kommer vara tillbaka. När du är framme är det viktigt att du meddelar att du faktiskt är framme, så att dina nära och kära inte blir oroliga.

Vintertid finns det ytterligare några saker att tänka på.

1. Underlag – snö eller frusen stig.

Om det är det väldigt mycket snö kanske det är läge att fundera på skidor eller snöskor. Om du väljer att vandra som vanligt så tänk på att du är långsammare i dessa förhållanden.

2. Elda på vintern är mysigt.

Elda i första hand på våra uppgjorda eldplatser. Ta med torr ved och näver eller liknande, som en bra start på brasan. Det är inte säkert att det finns ved, men vi försöker fylla på även på vintern.

3. Väder och vind – anpassa vandringen.

På vintern är väder och vind en större faktor. Håll koll på prognosen innan du ger dig ut. Du kan utmana vädret lite om du väljer en led eller rastplats inte så långt från bilen/bussen. Då åker du hem om det blir för dåligt. Blött vinterväder är oftast värre än den torra kylan.

4. Utrustning och kläder.

Lager på lager som alltid men kanske lite varmare lager på vintern. Klä dig inte för varmt när du rör dig, du vill inte bli svettig. Förstärkningsplagg för rasten och torrt ombyte om du blivit svettig. Rejält med varma kläder till kvällen om du ska sova kvar. Termos med varm dryck på dagsturen och mycket gott att äta vid övernattning. Kvällen är lång. Här tipsar vi om sovgrejer.