Vatten och specifikt dricksvatten är viktigt för din vandring. Och i den bästa av världar bär vi inte på mer vatten än vi behöver för stunden.
Planera ditt dricksvatten i förväg, t.ex. på morgonen innan du ger dig av på dagens tur. Ska du vara ute flera dagar med övernattning i tält eller vindskydd är det bra att ha med sig ett filter så att du kan rena vatten från källor eller vattendrag. Det går även bra att koka vattnet men under den varmare årstiden kan det bli en lång väntan om du vill dricka kallt vatten.
På våra kartor är källor respektive kranar markerade. Den mest uppdaterade informationen hittar du i vår digitala karta eller på Naturkartan.
Till matlagning blir valet av vatten bredare, detta vatten kokas i samband med matlagningen och renas till viss del automatiskt.
På hemsidan anges på varje etapp var det finns vatten. Utmaningen för oss alla är att veta när kranarna är öppna. De som har en koppling till en servering, boende eller annan byggnad har ofta samma säsongsöppettider som värden. Dock oftast dygnet runt då de sitter på utsidan.
Lycka till under din vandring och inget är väl trevligare än att ta en kåsa direkt ur den porlande bäcken och dricka det friska vattnet på stående fot. Jag gör det gärna om jag rör mig i vildmark där inget boende är kopplat till bäcken.
Vill du läsa mer om vatten efter leden och i närområdet så har Håkan Friberg, vän av leden och kanske den som skrivit mest om leden, en blogg där han bland annat fördjupar sig i vatten.
Kallkällor, brunnar och kranar längs Bergslagsleden med omnejd - Utsidan